ABSTRACT
Concrete mixture properties are largely affected by the surrounding environmental factors especially in hot regions such as Libya. Such effects could have either negative or positive impacts on concrete mixture properties as well as on the amounts of chemical materials added to concrete mixtures to improve and control their strength and improve their sustainment. To ensure obtaining the best concrete mixtures properties one needs to have good understanding of the factors related to concrete mixtures transporting, casting and processing in addition to good knowledge of the correct usage of chemical additives. It is necessary to know the correct ratios of the added chemical materials to avoid any negative results on concrete properties in particular load capacity, manufacturing and uncertainty time.
This paper considers the effects of different percentage of water to cement and time of adding plasticizers assuming the American Standards (ASTM C494) (Type A), (Type D) and (Type F) when using chemical additives, that affect the properties of concrete mix and the workability of fresh concrete. The effects of the above procedure on the compressive strength, which expresses a property after the concrete has hardened and on the time of uncertainty, which reflects the shift in stages of the fresh concrete to hardened condition are also studied.
This study concluded that the percentage of water to cement and time of adding plasticizers have noticeable effects on the behavior of additives, and that there is significant differences between the effects on regular additives and superior additives. This indicates that laboratory tests are needed to establish the optimal dose, which represents good compatibility between the plasticizer and the type of cement that need to be used.
الملخص
في المناطق الحارة عموماً وليبيا خصوصاً يكون للتعامل مع العوامل البيئية المحيطة أثر في غاية الأهمية على خواص الخلطة الخرسانية سلباً أو إيجاباً، وتلعب المواد الكيميائية التي تضاف للخرسانة دوراً مهماً للتحكم في هذه الخواص ومنها قوة تحمل الخرسانة وديمومتها مع الزمن. فهذا التعامل يقصد به النقل والصب والمعالجة مع الاستعمال الصحيح والأمثل للإضافات الكيميائية مما يتطلب فهماً دقيقاً وجيداً للحصول على أفضل النتائج للخلطات الخرسانية المستهدفة. الإضافات بأنواعها المختلفة وتداخلها مع الاسمنت في الخلطة الخرسانية فيزيائيا وكيمائيا في وقت مبكر قد يؤتر ذلك على أدائها سلبا أو إيجاباً وعليه يستوجب ضرورة معرفة توافق هذه الإضافات مع الاسمنت المستخدم بالإضافة إلى تأثير العوامل الأخرى المحيطة وتحديد الجرعات المثلى الواجب إضافتها لتلافي أي نتائج عكسية على خواص الخرسانة وخاصة قوة التحمل والمشغولية وزمن الشك وخصوصا عدم تطرق النشرات المرفقة مع الإضافات إلى حل هذه المشاكل وكيفية وضع الحلول لها. ومن هذا المنطلق تناول هذا البحث بالدراسة النظرية والعملية أثر النسب المختلفة من الماء إلى الاسمنت وزمن إضافة الملدن عند استعمال الإضافات الكيميائية المصنفة ]4[ حسب المواصفة الأمريكية (ASTMC 494) من النوع (Type A) والنوع (Type D) وكذلك النوع (Type F) على خواص الخلطة الخرسانية التشغيلية منها وبالأخص التي تعبر عن خواص الخرسانة الطازجة، وقوة تحمل الضغط التي تعبر عن خاصية الخرسانة بعد تصلدها المتمثلة في مقاومة الضغط وزمن الشك الذي يعبر عن التحول في مراحل الخرسانة من الطازجة إلى المتصلدة. خلصت الدراسة إلى أن لنسبة الماء إلى الاسمنت وزمن إضافة الملدن تأثير على سلوك الإضافات مع اختلاف هذا التأثير بين الإضافات العادية والإضافات الفائقة مشيراً إلى ضرورة إجراء الاختبارات المعملية للوصول إلى الجرعة المثلى والتي تعبر عن التوافق بين مجموعة الملدنات ونوع الاسمنت المستخدم.