ERGONOMIC STUDY TO EVALUATE RISK FACTORS IN PACKAGING LINE AT FOOD PRODUCTION INDUSTRY

Thabet M. Elrabei



Department of Industrial and Manufacturing Systems Engineering,
Faculty of Engineering, University of Benghazi, Libya

E-mail: thabet.elrabei@uob.edu.ly

الملخص



تهدف الدراسة الحالية الى دراسة وتقييم عوامل الخطر للأعمال المرتبطة باضطراب الجهاز العضلي الهيكلي (WMSD) في خط التعبئة لشركة إنتاج مواد غذائية. اوضاع العمل الغير مريحة والمناولة اليدوية للأحمال الثقيلة والحركات المتكررة هي عوامل الخطر المشتبه بها والتي تؤدي الى اضطراب الجهاز العضلي الهيكلي (WMSD). تتأثر إنتاجية العمال باضطرابات الجهاز العضلي الهيكلي (WMSD) مما يحد من حركة العمال اثناء تأدية العمل. تعتبر البيئة الارجونومية (Ergonomic) المريحة لظروف مكان العمل المريح أمرًا هامًا لمنع حدوث اضطراب الجهاز العضلي الهيكلي (WMSD). تم اجراء تقييم عوامل الخطر وتحليلها باستخدام أداة التقييم السريع للطرف العلوي لجسم الانسان (RULA) وأداة التقييم السريع للجسم بأكمله (REBA) مع استخدام معادلة نياش (NIOSH) لرفع الاحمال (المعهد الوطني للسلامة والصحة المهنية) للتوصية ببيئة العمل المريحة للعمال اثناء تأدية العمل استنادا إلى حالة الدراسة الحالية. ومن النتائج، تبين لنا بان العمال يتعرضون إلى اوضاع غير مريحة اثناء تأدية العمل والتي تؤدي بدورها إلى حدوث الاضطرابات العضلية الهيكلية (WMSD). وبالتالي هناك حاجة إلى تدخل الارجونوميك (Ergonomic) للحد من خطر تعرض العمال للعوامل المساهمة في اضطراب الجهاز العضلي الهيكلي (WMSD) في خط التعبئة لشركات انتاج مواد غذائية.


ABSTRACT



The objectives of the present study were to investigate and evaluate the risk factors of Work-related Musculoskeletal Disorder (WMSD) in packaging line at food production company. Awkward postures, manual handling of heavy loads, repetitive movements are the suspected risk factors for WMSD. The productivity of the workers is affected by WMSD which limits the movement of the workers. The ergonomic environment of comfort workplace condition is important to prevent the occurrence of the WMSD. The risk factors were evaluated and analyzed using Rapid Upper Limb Assessment (RULA) and Rapid Entire Body Assessment (REBA) using NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) lifting equation to recommend the ergonomic workplace environment based on the study condition. From the results, it is observed that the workers are exposed to the awkward postures that lead to Work-Musculoskeletal disorders (WMSDs). Ergonomic intervention is needed to eliminate the risk of exposure to factors contribution to WMSDs in packaging line of food production.